Mi is az a KEBAB?
A kebab arab eredetű húsétel. Általában borjúhúsból készül, és erősen fűszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyű. Általában nyársra felhúzva sütik meg.

A fűszerezett kevert darálthúsból készült, sült húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapnak, kicsinyítve csevapcsicsának hívják, Bulgáriában kabapcse. Romániában, ahol kevesebb fűszerrel, viszont szódabikarbónával készítik miccs (mititei) a neve, melynek jelentése „kicsik”. Általában öt darab ujjacska méretű húst tálalnak fel egyszerre.
A volt Jugoszlávia területén a csevapcsicsa szokásos kiegészítője a vöröshagyma és az ajvár, Bulgáriában ljutenica, Törökországban az ayran. A török döner kebab a függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett húsra utal, a görög gyros-hoz, vagy az arab suvarmához hasonlatosan.

A mai gyorséttermekben kapható, pitába töltött döner kebabot egy nyugat-berlini török bevándorlótól, Kadir Nurmantól származtatják, aki 1972-ben jött rá, hogy ebben a formában jobban eladható. A dönerrel foglalkozó európai török cégeknek külön érdekképviseletük is van. Az ATDID szerint Németországban évente 750 millió dönert értékesítenek.




Az általunk készített kebab, melynek az alapja a frissen sült pita és a helyben előállított öntet eredeti török receptek alapján készül.


Nézd meg hogyan kell elkészítened!